Modern Sanat Müzesi'nde (MoMA) yapılan en iyi resimler
Willem de Kooning, Kadın Ben (1950-52)
De Kooning'in kariyerine imza atan resimde, sanatçı şaka yollu olarak muazzam gözler ile göğüsler arasında bir karşılıklı etkileşimi gösterir De Kooning'in hayal gücünün sahibi bir eser…
Frida Kahlo, Kesilmiş Saçlı Öz-Portre (1940)
Ünlü Meksikalı sanatçı ve feminist simgenin bu cinsiyete dayalı kendi portresi, Diego Rivera'nın boşanmasıyla ortaya çıktı; Rivera'yı tamamen bırakamadı. İmzalanan köylü bluzu ve etek yerine Rivera'nın kıyafetiyle yer değiştiren, kendisini eski kocasının benzerine dönüştüren bir sandalyeye saçlarını saçıyor. Kilitleri şimdi yerden dağıldı, tehditkar bir şekilde onun çevresine küfrediyor gibi görünüyor …
Pablo Picasso, Les Demoiselles d'Avignon (1907)
Picasso'nun yağlıboya tablosudur. Kübizmin ve modern sanatın doğuşunu simgelemektedir. İnsan yüzünün temsili kurallarının bozulması uç noktalardadır.
Picasso, 1906'nın sonlarına doğru çalışmalarına başladığı bu resim için 809 tane taslak çizim yapmıştır. Ayrıca yine 1906 yılında İki Çıplak Kadın adlı tablosuyla ayna karşısında Venüs temasını kurgular, bu çalışması Avignonlu Kızlar'ın bir ön çalışması olarak kabul edilmektedir. İlk etapta "Avignon Genelevi" adını verdiği bu tabloda öğrenci ve bir de denizci olmak üzere iki erkek resmedilmiştir. Resimde kullanılan yüzlerde simetri reddedilmektedir. Picasso, primitif ve arkaik sanata yeni bir gözle bakıp bu izlenimleriyle eserlerini zenginleştirmiştir. Picasso, Avignonlu Kızlar'ın kulaklarını bir masktan esinlenerek yaptığını yıllar sonra belirtmiştir. Avignonlu Kızlar resmi, içeriğiyle değil, figürlerinin, mekânın parçalanmış ve bozulmuş tarzıyla insanları şaşırtmış; Picasso’nun kübist anlayışı ilk kez bu resimle ortaya çıkmıştır. Ressam, bir resmin görüldüğü gibi değil, görülmek istendiği gibi çizilmesinden yana olduğunu bu tablo ile vurgulamak istemiştir. Georges Braque'in Çıplak (1907) adlı tablosu da bu akımı temsil etmektedir.
Henri Rousseau, Uyuyan Çingene (1897)
Fransız ressam Henri Rousseau'nun 1897 yılında yaptığı tablo.
Önce Bağımsızlar Salonu'nda (Société des Artistes Indépendants) sergilenir. Daha sonra ressam eserini doğduğu kent Laval'in Belediye Başkanı'na satmaya çalışır.
Henri Rousseau Belediye Başkanı'na gönderdiği mektupta şöyle der:
"Hemşeriniz olmaktan şeref duyarak ve alaylı bir ressam olarak Size, doğduğum kentin yeni çalışmalarımdan bir tanesini alması temennisiyle yazıyorum. Size Uyuyan Çingene adlı eserimi öneriyorum. Mandolin eşliğinde şarkı söyleyen gezici Çingene yorgun düşmüştür ve derin bir uykudadır, yanıbaşında içinde içme suyu olan testi vardır. Aniden bir aslan çıkagelir, kızı koklar, fakat kıza dokunmaz. Her şey ayışığında yüzmektedir ve şiirsel bir ortam vardır. Olay kuru bir çöl ortasında cereyan etmektedir. Çingenenin üzerinde Doğulu kıyafeti vardır. Resmi Size 1800-2000 franka bırakabilirim, çünkü kentimize bu kentin evladından bir hatıranın kalması beni mutlu eder. Sayın Başkan, önerimi lütfen kabul edeceğinizi umarak saygılarımı sunuyorum. Henri Rousseau, ressam, Vercingétorix Sokağı, nu. 15, Paris."
Henri Matisse, Piyano Dersi (1916)
Henry Matisse tarafından yapılmış olan bu eserin ismi, Piyano Dersi. Yapıldığı yıl ise 1916. Muhtemelen Matisse'in eserleri arasında Picasso'nun tarzına en yakın sayılabilecek eserlerden birisi . Bazı sanat tarihçileri, sanatçının parmaklıklarda kullandığı bu arabesk tarzın, oğlunun piyanoda çaldığı müziğin görsel olarak ifade edilmesi olduğunu düşünüyorlar. Piyanodaki, oğlu. İsmi Pierre Matisse, yıl 1916.
Salvador Dalì, Belleğin Sadelik (1931)
Belleğin Azmi (The Persistence of Memory), 1931 tarihli bir Salvador Dali tablosudur. Salvador Dali'nin en ünlü tablolarından olan eser, zaman zaman Yumuşak Saatler veya Eriyen Saatler olarak da anılmıştır. Bunun en büyük nedeni, ünlü sürrealistik eserde yumuşak, eriyen cep saatlerinin resmedilmiş olmasıdır. Ünlü gerçeküstücü tablo eriyen cep saatlerini konu almaktadır. Bu, Dalí'nin o yıllardaki 'yumuşaklık' ve 'sertlik' anlayışına ışık tutmaktadır