Çobanların ve sürülerin kurtlara karşı koruyucusu olan eski bir Roma tanrısı Lupercus sonradan bereketi simgeledigi icin Faunus'la bir tutulmuş ve adı Faunus Lupercus olup, Yunan din ve tanrılarının etkisi ile Pan'a benzetilmiştir.
Şubat 13,14,15 günleri Roma'nın Evlilik ve Doğum Tanrıçası Juno'ya saygı içeren bir dizi kutlama yapılır. Kutlama akabinde 15 şubatta bahar ve bereket şenliği olarak kutlanan Lupercalia Bayramı'nda: çıplak Lupercus rahipleri alaylar halinde tepelere çıkar, yakaladıkları köpekleri ve keçileri boğazlar, daha sonra sunağa giden iki rahibin alnına kanlı bir bıçak dokundurulur ve bu kan süte batırılmış yünle silinip, kurban edilen hayvanların derileri yüzülüp, ince ince kesilip kırbaç yaparlar. Sonra “Luperci” adı verilen gençler şehrin her tarafına dağılır, kanlı kamçılarla kadınlarda ki kısırlığı yok edip, doğurgan olacakları inançı ile yolda rastladıkları kadınları kırbaçlarlar.
Kırbacı yiyen hamile kalacağına inanıldığı için genç yaşlı tüm kadınlar “beni kırbaçla, beni kırbaçla” diye yalvarırlar. Bu kırbaçlara “februa” adı verilir, şubat ayının ingizce adı “February” buradan gelir.
Bu bayram özellikle Roma'nın genç erkekleri için önemli bir gündür. Nedeni ise sadece bu bayram süresince, o gün genç kızların isimleri parşömenlere yazılıp vazolara atarlar, erkekler vazolardan bu parşömenleri çekerek üzerinde ismi yazan kız ile eğlence bitene kadar beraber olur, aralarında antlaşma sağlanırsa bu birliktelik evlilikle sonlanır.