İBB Kültür AŞ tarafından ilki temmuz ayında İstanbul Modern’de düzenlenen “Sanat Rotası”nın yeni yönü, İBB Kültür AŞ’ye ait müzeler olacak. Radar Türkiye üzerinden kayıt yaptıran katılımcılarla gerçekleşecek olan turda sanatseverler rehberleri eşliğinde Şerefiye Sarnıcı, Miniaturk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı olmak üzere beş müzeyi ziyaret edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ, ilkini Temmuz ayında İstanbul Modern’de dünyaca ünlü sanatçı Olafur Eliasson’un Türkiye’deki ilk kişisel sergisi “Senin beklenmedik karşılaşman” için düzenlediği “Sanat Rotası” turuna bünyesindeki müzelerle devam ediyor.

Müze şeflerinin rehberliğinde gezdirilecek olan ziyaretçiler, İBB Kültür AŞ çatısında yer alan Şerefiye Sarnıcı, Miniaturk, Panorama 1453 Tarih Müzesi, İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi ve Yerebatan Sarnıcı’nı keşfederek benzersiz bir sanat yolculuğuna çıkacak.

Tamamen ücretsiz olan “Sanat Rotası”na katılmak için kayıtlar Radar Türkiye üzerinden gerçekleştiriliyor.

Program:

Şerefiye Sarnıcı / 16 Eylül Pazartesi 10.00
Miniatürk / 19 Eylül Perşembe 13.00
Panorama 1453 Tarih Müzesi / 24 Eylül Salı 11.00
DDM / 26 Eylül Perşembe 10.00
Yerebatan Sarnıcı / 30 Eylül Pazartesi 11.00

Sanat Rotası Müzelerine Dair Notlar:

Yerebatan Sarnıcı: Yerebatan Sarnıcı İstanbul’un Tarihi Yarımadasında, günümüze ulaşabilen erken dönem mimarlık örneklerinden ve dünyanın önemli kültür miraslarından biri olarak Kültür AŞ bünyesinde hizmet veriyor. Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık 1.500 yıllık tarihinin en kapsamlı restorasyonuyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından koruma altına alındı. Çalışmalar kapsamında şehrin en büyük kapalı sarnıcı beklenen İstanbul depremine karşı güçlendirilirken yeni nesil müzecilik anlayışı da eşsiz yapıda hayata geçirildi. Geçici sergiler, çağdaş sanat gösterileri ve kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Yerebatan Sarnıcı Müzesi, ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaşmaya devam ediyor.

"Tanışma, Flört ve Ötesi: Ben, Biz,Sen Şimdi Yayında!" "Tanışma, Flört ve Ötesi: Ben, Biz,Sen Şimdi Yayında!"

2022 Temmuz ayında tekrar ziyarete açılan Yerebatan Sarnıcı, gündüz saatlerinde yoğun bir ziyaretçi trafiği yaşarken ziyaret saatleri dışında da kültür ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca müze ziyaretçilerinin daha geniş bir zaman aralığında konforlu bir ziyaret gerçekleştirebilmeleri için Night Shift seansı ile 19.30-23.50 saatleri arasında gece müze ziyareti uygulanıyor. Night Shift uygulaması kapsamında ziyaretçilere sürpriz konserler, dinletiler ve koro performanslarıyla zenginleştirilmiş müze deneyimi sunuluyor.

Şerefiye Sarnıcı: İstanbul’daki Bizans dönemi alt yapılarına kıyasla özgün döşemelerinin görülebilmesiyle ve sağlam bir vaziyette günümüze kadar gelmiş olmasıyla dikkat çeken Şerefiye Sarnıcı’nın çevresi, etrafında bulunan betonarme yapıların sökülmesi ve çevre düzenlemesinin ardından arkeolojik bir park haline dönüştürüldü. Şerefiye Sarnıcı, “360° Projection Mapping” sisteminin entegre edildiği en eski yapıdır. 1.600 yıllık yapı bu sayede tarihi bir mekanla etkileşime girilebilen, mekan algısının çepeçevre tecrübe edilebildiği ve bunu yaparken de hem Şerefiye Sarnıcı’nın hem de İstanbul’un su kültürünün izinin sürülebildiği bir deneyim sunuyor.

2021 yılı Haziran ayında faaliyete giren ve o tarihten bu yana süren gösterimler ise devam ediyor. Tarihin sanat ve teknolojiyle buluştuğu atmosferde ziyaretçilerine büyüleyici bir deneyim sunan Mapping Projesi küresel ölçekte MUSE Award ile ödüllendirilen bir gösterim.

Panorama 1453 Tarih Müzesi: Dünyanın ilk tam panoramik müzesi olan Panorama 1453 Tarih Müzesi, üç boyutlu panoramik resim, maketler, sesler ve mapping entegrasyonu ile İstanbul’un Fethi’ni ziyaretçilerine yeniden yaşatıyor.

Tarihle teknolojiyi buluşturan müze, İBB Kültür AŞ ve TUCE Investment iş birliği ile gerçekleşen “Sultan Mehmed’in Rüyası” isimli “Projection Mapping” gösterimi ile deneyimlenebilen ve sürükleyici bir müze kimliği kazandı. Yaklaşık 10 dakika süren gösteri, İstanbul’un köklü tarihini, fetih sonrası dönemini ve Fatih Sultan Mehmed’in çok yönlü lider kişiliğini günümüze taşıyor. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin kurucusu ve ilk padişahı olan Osman Gazi’den son padişah Sultan Vahdettin’e kadar Osmanlı Devleti’nin kuruluş, yükseliş ve son döneminde tahta çıkmış 36 padişahın portreleri, “Padişah Portreleri” sergisiyle Panorama 1453 Tarih Müzesi’nde ziyaretçileri karşılıyor. Panorama 1453 Tarih Müzesi aynı zamanda çağdaş nakkaş Nusret Çolpan’ın “Minyatürlerle Fetih” isimli sergisine de ev sahipliği yapıyor. Minyatürün kadim ilkelerine bağlı kalarak kendi üslubunu oluşturan Çolpan’ın “Fetih” temalı 8 eseri, müzenin çıkışında ziyaretçilerle buluşuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Ocak 2023’te teslim alınarak Londra’dan İstanbul’a getirilen Fatih Sultan Mehmed’in 542 yıl önce hazırlattığı “Madalyon Panorama 1453” de yine Tarih Müzesi’nde Haziran 2023-Mart 2024 tarihleri arasında sergilenmişti.

İBB Kültür AŞ Dijital Deneyim Müzesi: Dijital Deneyim Müzesi, Avrupa’nın en büyüklerinden ve Türkiye’nin ilk tam kapsamlı müzesi olarak misafirlerini ağırlıyor. Müze, yerli yaratıcılığın küresel bir deneyimle buluştuğu alan sunuyor, ayrıca 3 ve 4 boyutlu teknolojilerle donatılmış çeşitli deneyim odaları ile ziyaretçilerine benzersiz bir tecrübe yaşatmayı hedefliyor.

Müzedeki tüm yazılımlar, Türk yazılımcıların imzasını taşıyor.  Etkileşimli sergileriyle ziyaretçilere dinamik bir öğrenme ortamı sağlayan Dijital Deneyim Müzesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ ve TUCE Investment iş birliği ile tasarlandı ve hayata geçirildi.

Dijital Deneyim Müzesi, etkileşimli sergileriyle ziyaretçilere dinamik bir öğrenme ortamı sağlıyor. Dijital medya, sanal ve artırılmış gerçeklik, dokunmatik ekranlar gibi çeşitli teknolojik ögelerle zenginleştirilmiş müze, yapay zeka ve derinlik algılama sensörleri gibi yenilikçi teknolojilerle donatılmış durumda. Müze, ziyaretçilerine sadece gözlem yapma imkanı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda onları sanat ve teknolojinin merkezine yerleştirerek öğrenirken eğlenmelerini sağlıyor.

2.000 metrekarelik bir alana yayılan müzede; Dijital Oda, Sanal Gerçeklik Odası, Sürükleyici Deneyim Odası, Artırılmış Gerçeklik Odası, Dijital Koridor gibi farklı temalar ve teknolojilerle geliştirilen birçok deneyim alanı bulunuyor.

Müzede Immersive Deneyim Odası içerisinde 30 adet 4K çözünürlüklü projeksiyon cihazı kullanılıyor. Dijital Deneyim Müzesi, bu çözünürlükte ve sayıda cihaz kullanılarak yapılan ilk müze unvanına sahip. Immersive alanının büyüklüğü ve teknik ayrımları dışında, VR alanı da özel bir teknolojiye sahip ve dijital deneyim alanından çok farklı sergileme teknolojileri kullanılıyor. Bu yönüyle de bahsi geçen teknolojileri aynı anda sunan müzelerin de başında geliyor. Sonuç olarak Dijital Deneyim Müzesi, hikaye anlatımı, bilgi vericiliği ve hayal ettirmesi gibi özellikleri ile Avrupa’nın en kapsamlı deneyim sunan müzelerinden biri olarak konumlanıyor.

Miniatürk:  Antik Çağdan Roma’ya ve Bizans’a, Selçuklu’dan Osmanlı’ya kadar bu topraklarda hüküm sürmüş ve iz bırakmış her medeniyetin kültürlerinden günümüze kalan zengin mimari mirasını bir araya getiren Miniatürk, Kültür AŞ tarafından 2 Mayıs 2003 tarihinde 101 maketle ziyarete açılmıştır.

Miniatürk, 15.000 metrekarelik maketlerin yer aldığı, toplamda 60.000 metrekarelik bir alanda 300 araçlık otopark, restoran, kafeterya, hediyelik eşya, açık hava gösteri alanı, çocuk oyun parkı, feribot, kumandalı tekne, gezi treni, Mini Stadyum’da 4 büyükler, satranç ve labirent alanı ve Türkiye-İstanbul simülasyon helikopter turu ile dev bir kompleks.

Miniatürk, Türkiye’de daha önce görülmemiş boyutta hareketli bir model sergiyi de ziyaretçileriyle buluşturdu. İBB Kültür AŞ ve ModelPort iş birliğinde hazırlanan İstanbul Model Sergisi, 10.000’den fazla figürün 1/87 oranında küçültülmüş haliyle ziyaretçilerini karşılıyor.

Sergi kapsamında medeniyetlerin başkenti ve dünyanın en eski yerleşim bölgelerinden olan Tarihi Yarımadanın 1600’lü yıllardan 19. yüzyıla uzanan hikayesi, aslına sadık kalınarak modellendirildi. Tarihi kaynaklar ışığında 5 yılda geliştirilen İstanbul Model Sergisi, 400.000 metrekarelik alanda var olan yapıları, sosyal hayatı ve tarihe geçen olayları 400 yıl önceki haliyle tekrar canlandırıyor.

Editör: Nihat Uludağ